Home » Blog » Wat kan ik doen in de strijd tegen racisme?

Wat kan ik doen in de strijd tegen racisme?

Al járen is er sprake van discriminatie en ook van protest hiertegen. Afgelopen weken en vooral afgelopen dagen is er veel aandacht voor #blacklivesmatter en racisme. Deze blog is om een overzicht te creëren en een tool te bieden voor linkjes die je snel door kan klikken, ook weken nadat dit onderwerp viraal ging. 

Wat is het probleem? 

Racisme. Racisme en discriminatie zitten in het systeem verweven. Het gaat niet om vervelende opmerkingen of grapjes. Dit is een probleem dat al honderden jaren speelt en voortkomt uit ons koloniale verleden. Denk aan etnisch profileren bij de Belastingdienst. onbewuste stereotypering en zwarte piet. Door dit institutioneel racisme hebben zwarte mensen en mensen van kleur minder kansen.

Er is een kans dat je dit leest en zelf niet zoveel last hebt van dit probleem. Waarschijnlijk geniet je dan van je witte privilege. Écht begrijpen wat zwarte mensen en mensen van kleur doormaken is dan lastig en daarom deel ik hier allerlei manieren waarmee je meer kan leren en bij kan dragen.

Klik snel door naar: 

Wat je kan doen: leer erover.

Op www.withuiswerk.nl is een verzameling te vinden van bronnen die je kan bekijken en lezen om meer te leren over ons koloniale verleden, racisme en relevante onderwerpen. Toch liever eerst deze blogpost lezen? Dat kan, maar check dan zeker daarna de site van Wit huiswerk.

BOEKEN

Boekentips omtrent dit onderwerp zijn -ook vertegenwoordigd op Wit huiswerk. Klik op het boek om door te gaan naar de shop van Bazarow:

 

Witte onschuld – Gloria Wekker
Wij, slaven van Suriname – Anton de Kom
Hallo witte mensen – Anousha Nzume

The Black Archives heeft ook een readinglist gemaakt, die kan je hier vinden.

FILMS EN DOCU’S 

Op Netflix zijn verschillende series, documentaires en films te vinden over het onderwerp. En op NPO Start is een verzameling van materiaal over discriminatie, racisme en uitsluiting.

PODCASTS 

Hierbij zijn wat directe linkjes naar podcasts:

 

Wat je kan doen: Deel erover

Weet je niet zo goed wat je kan delen? Deel dan content van zwarte mensen of anti-racisme organisaties. Op die manier kan je toch bewustzijn creëren in je omgeving. Of ben je bang om verkeerde dingen te zeggen? Spreek je toch uit! Het is toffer als je, met goede intenties, dingen verkeerd zegt, erop gewezen wordt en dan ervan leert, dan dat je je stil houdt. Je uitspreken brengt namelijk alles in beweging.

Hierbij wat content van anderen die zeker ook aanraders zijn om te volgen op Instagram:

View this post on Instagram

Het nieuws van de zoveelste zwarte persoon die in aanraking met de politie vermoord is alleen al dit jaar, raakt me. Ja, Amerika is ver en in Nederland komt het niet zo vaak voor (maar is het wel voorgevallen). Het feit is dat 𝘥𝘦 𝘬𝘦𝘳𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵𝘻𝘦𝘭𝘧𝘥𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘱𝘪𝘫𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘭𝘭𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘵𝘳𝘦𝘬𝘬𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯. Daarnaast zijn gevallen van racisme en discriminatie geen ver van ons Nederlandse bedshow zoals blijkt uit recente nieuwsberichten (belastingdienst, uitzendbureaus).⁣ ⁣ Wij als ouders en opvoeders hebben de taak om de volgende generatie anders groot te brengen. Ze worden groot in deze wereld maar dat betekent niet dat ze het normaal moeten vinden of dat ze moeten opgroeien met het gevoel dat ze er niets aan kunnen veranderen. Of dat wij als ouder en opvoeder moeten toekijken en hopen dat onze kinderen andere keuzes maken.⁣ ⁣ Wij moeten proactief zijn en als jij je afvroeg wat jij vanuit jouw huis kunt doen. Volg dan mijn tips, hoewel ze verre van volledig zijn is het een start. Een start waar elke ouder en opvoeder aan kan beginnen.⁣ ⁣ De komende dagen post ik iedere keer een volgende alinea. Als je daar niet op wilt wachten kun je het volledige stuk op mijn website vinden (link in bio).⁣ ⁣ 𝐃𝐞𝐞𝐥 𝟏: 𝐁𝐞𝐠𝐢𝐧 𝐳𝐨 𝐯𝐫𝐨𝐞𝐠 𝐦𝐨𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤⁣ Uit onderzoek blijkt dat 3-jarigen al te maken krijgen met raciale verschillen, micro agressies, discriminatie en racisme. Kinderen vanaf 3 jaar zien namelijk al kleur. Zij zien dat iemand een bruine of beige huidskleur heeft. Op basis van deze huidskleur hebben zij echter nog geen vooroordelen opgebouwd en dus behandelen zij mensen (nog) niet anders op basis van kleur. Met gemiddeld 5 jaar verandert dit. Witte kinderen kiezen dan eerder een ander wit speelmaatje. Terwijl dit bij zwarte kinderen niet het geval is. Uit onder andere de klassieke poppentest (‘welke pop is mooier?’) blijkt daarnaast dat kinderen vanaf ongeveer 4/5 jaar witte mensen een hogere, betere en mooiere status toe kennen dan mensen van kleur. Ook blijkt dat vijfjarigen al grotendeels dezelfde opvattingen hebben als hun ouders.

A post shared by Jillian Emanuels (@deinstantpedagoog) on

View this post on Instagram

❤️💛🖤💚💙💜💖 EP 2 #SPEAKUPWITHSIOE 🇳🇱 /w ENG subs ✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿 As promised in my first episode about freelancing, I got a lot of questions about how to deal with racism. Especially the beginning of ( Keti Koti ) that marks the Emancipation Day in Suriname, the end of slavery. More than 45,000 originally African slaves were released, of which 34,441 slaves in Suriname. I feel like it’s more important than ever for everyone to understand the layers of this complex system. More than ever we have to stand by for our black brothers and sisters to learn how to SPEAK THE FUCK UP in order to make a change. For everyone watching my stories, there has a looooot been going on and since y’all are here to learn or else you wouldn’t be following me: Let’s fucking go! 
The following topics will be discussed: 1. How to deal with racism? 2. What can you do as a white person? 3. Does racism also exists in the Netherlands? 4. How does our system work? 5. Watch till the end to educate yourself 😊 6. Take action! I will share interesting books/films/docs to find out more after watching: To read ( for different cultural views ): 1. White Fragility by Robin Angelo 2. Me and White Supremacy by Layla F Saad 3. Hallo witte mensen by Anousha Nzume 4. Daar werd wat gruwelijks verricht – Reggie Baay 5. Roofstaat – Ewald van Vugt 6. De bananengeneratie – Pete Wu To watch ( for different cultural views ): 1. I am not your Negro by Raoul Peck 2. The Uprising by @Pravinimusic 3. 13th by Ava Duvarnay 4. When they see us by Ava DuVarnay 5. Overseas by Sung-A-Yoon 6. Pete en de Bananen – VPRO 8 juni 7. Beste reizigers by Nirit Peled 8. Warrior women by Christina D. King To follow ( can’t name all of them ): 1. @the_blackarchives 2. @munroebergdorf 3. @women_ofhistory 4. @claricegargard 5. @nowhitesaviors 6. @rachel.cargle 7. @asiangirlsunited 8. @politieke_jongeren 9. @massih5711 10. @hownottotravellikeabasicbitch Music by @gyaici Edit intro by @leenaworld P.S. Today we meet at 17:00 at the Dam, Amsterdam out of solidarity to our @kozwartepiet family on 1,5m distance. See you there!🇸🇷 ~ ~
 #ketikoti #speakupwithsioe #dagdervrijheden #blm #blacklivesmatter #intersectional #feminist

A post shared by Sioejeng Tsao (@seeyousioe) on

 

Wat je kan doen: Toon je support

(wederom via Wit huiswerk):

 • Stichting Nederland wordt Beter:
  Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)
  Onder vermelding van: Donatie

 • Black Queer Trans Resistance NL:
  Rekeningnaam: Black Queer Trans Resistance NL
  IBAN:NL56BUNQ2044294621
  BIC: BUNQNL2AXXX

 • Kick Out Zwarte Piet:
  Rekeningnaam: Nederland Wordt Beter
  Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)
  Onder vermelding van: KOZP

 • The Black Archives
  Rekeningnaam: stichting New Urban Collective
  Rekeningnummer: NL06 ABNA 0246 4020 83
  O.v.v. Donatie the Black Archives en je naam

En wanneer je wel wil supporten maar niet financieel daartoe de mogelijkheid ziet:

Verder staat er bij deze post een lijst aan Nederlandse ondernemingen van zwarte mensen:

View this post on Instagram

Via onze Facebook groep @thecurlscult hebben wij ivm corona al eens een post gemaakt, waaronder bedrijven zich konden promoten. Graag willen wij ditmaal Nederlandse Black Owned Businesses (BOB) in het zonnetje zetten Wil jij deze shops supporten, maar heb jij niet de financiële middelen? Dan kun jij ze ook volgen op hun Social media kanalen en like, deel en save hun posts ❤️ @afrogoldhaircare , merk (haarverzorging) @afroty_ (www.afroty.com), (haar) accesoires @amayahsheadwraps , (haar) accessoires @andelia_nl , haarproducten, huidverzorging @ayomifashion , kleding en accesoires @beautybyaduse_ , diverse producten; accesoires, haarproducten, huidverzorging @beautylikemaya , beautysalon in Amsterdam @biancastrendz , haarkleuringen, Pruiken, weaves, haarbehandelingen @black_rose_by_jones , fotografe @bysanaah.nl , diverse producten; waistbeads, kaarsen, skincare @cgdlondon , planners/agenda's @curlygirlfriendly.nl , haarproducten (CG vriendelijk) @dyadya_headwraps , (haar) accessoires @shopcurlmania , haarproducten @curlygirlmovement , haarproducten @daffiebeproud , merk (haarverzorging) @houseofshira , (woon) accesoires @immortal_dreads @ingegesprekmet / @giannybraaf, brand & marketing @juicety , homemade sapjes @designbyjulias , satijnen (haar) accessoires @fahtamsterdam , haarverzorging @haircarebysherr , (haar) accesoires, haarverzorging @jewelzforjewelz , (haar) accessoires @keiko_collections , style coaching, personal shopper 🇧🇪 @loveandcarebyjsm , satijnen (haar) accessoires @madzyscreations , empowerArt for selflove, growth and empowerment: personal powerart, BodyArt, Bellypaint, Wall-Art and workshops @melaninbeautycosmetics.nl , haarproducten (en shop in Amsterdam) @naturalroyalty.nl , haarproducten @newlookzwolle , haarsalon Zwolle @phunkyroots , (haar) accesoires @ralitsasafrobusiness , diverse producten; accesoires, haarproducten, huidverzorging @tcnaturalhaircare , webshop @treatmenttree , haarsalon Almere @wicado , wenskaarten @wrapbae__ , (haar) accessoires Hebben wij een BOB gemist? Deel deze dan in de reactie en dan zetten wij die erbij. Ken jij er ook een aantal die in België zitten? Deel deze dan gerust 🤗 #bob #nederland

A post shared by MarielouiseHofhuisDonkers (@marielouise_hd) on

Hier de open brief om te tekenen voor solidariteit met KOZP, of schrijf een verzoek naar je burgemeester om neutraal te zijn bij de sinterklaasintocht.

Denk aan de lange termijn

Om ook na deze ophef rondom black lives matter ook nog geregeld geprikkeld te worden over het onderwerp racisme, raad ik je aan mensen te volgen op sociale media die zich uitspreken over dit onderwerp.

Accounts die je kan volgen op Instagram:

@the_blackarchives
@lilith_mag
@nederlandwordtbeter
@zeikschrift
@akwasion
@seeyousioe
@kozwartepiet
@naomiepieter
@brianelstak
@claricegargard
@mitch_positivity
@theconsciouskid

Heb je goede aanvullingen? Deel ze dan in een reactie onder het bericht!

Zelf kan je kijken waar je talent ligt en waar je interesse ligt. Kijk vervolgens hoe je daarbij anti-racisme kan betrekken. Ik creëer en ik maak graag kinderboeken. Daarom houd ik me al een tijdje bezig met boeken inclusiever (meer diversiteit) maken. Mocht je ouder zijn, docent of op een andere manier in de gelegenheid zijn kinderen voor te lezen… kijk dan eens of je voor een inclusief kinderboek kan kiezen! (klik op de foto’s om naar de site van de klikbuttons te gaan)

Zo, dit is het lijstje voor nu. 

Ik wil je graag vragen om zelf op onderzoek te gaan. Klik op de linkjes, lees, luister, kijk, leer. Ga het gesprek aan. Durf het ongemak op de zoeken en je hart open te stellen.

Zijn er dingen die ik beter kan doen? Ik hoor het graag, ik leer graag.

Meng je in de strijd tegen racisme,
want het is er een van ons allemaal.

 

Update

(04-06-2020) Maar waarom dan zwart-wit? Niemand is toch precies wit of zwart? Ik snap dat er allemaal vragen omhoog komen aan de hand van mijn stories, maar de antwoorden vind je juist in de bronnen die ik hierboven allemaal deel. Hier deel ik toch even twee pagina’s uit het ‘Words Matter’ boek van Tropenmuseum dat ook op www.withuiswerk.nl vernoemd wordt:

Deze tekst komt uit Words Matter van Tropenmuseum, het zijn twee screenshots van het gratis beschikbare PDF-bestand

En zoals er staat: ‘Het is beter om termen te gebruiken die mensen zelf gebruiken en respectvol vinden’. Klink zeker op de link (hierboven, het plaatje of hier) om de PDF te lezen en scroll naar beneden om ook te lezen over de termen neger, blank en Westers.

Je mag deze blogpost delen. Het grootste deel in dit artikel is op zichzelf gedeelde content, probeer zoveel mogelijk de originele makers en platforms te benoemen en mensen daar naartoe te verwijzen.

Ik gebruik géén affiliate-linkjes in deze blogpost, omdat ik puur info wil delen en hiermee geen geld wil verdienen.
De boeken zien die ik maak? Kijk dan bij Carmens boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *