Home » Bloemzaadjes zaaien: jij blij, bij blij

Bloemzaadjes zaaien: jij blij, bij blij

Leestijd: 4 minuten

In 2017 begon ik met illustraties maken in mijn schetsboek, met een stukje tekst erbij. En dat heb ik weer opgepakt. Ik noem het ‘Illustraties met een héél kort verhaal’. Deze illu’s zijn geïnspireerd door het dagelijkse leven en mijn interesse in ‘groen doen’, vertragen en in de natuur zijn. In de mini blogposts lees je steeds een tip hoe je in een stapje impact kan maken. 

Bloemen voor de bijtjes

We begonnen het eerste ‘Illustraties met een héél kort verhaal’-artikel met het creëren van een omgeving waarin je je niet alleen voelt. Een klein stapje dat veel verschil kan maken. De tip van deze keer is heel mooi! Het is eigenlijk zelfs zonde als je het niet doet. Ik nodig je uit om bloemzaadjes te zaaien. In je tuin, op je balkon, op legale plekjes (langs fietspaden, braakliggende stukken, niet ongevraagd in de tuin bij de buren bijvoorbeeld haha).

Dus de tip van vandaag: zaai bloemzaadjes van bijen- en of vlinderbloemen. Zo dat was de miniblog. Klaar.

Je kan hier stoppen, maar liever niet!

Een piecy langere blog.

Bestuiving is nodig voor ons menu

‘Leuk die bloemen. En ik geloof ook best dat bijen en vlinders er blij van worden. Wat heb ik er zelf aan?’ Nou, misschien meer dan je denkt! Ik mocht laatst een leuke video presenteren in ‘Klokhuis-stijl’ over appels. Helaas was dit niet echt voor Het Klokhuis, klik hier voor een aflevering van ze over bijen. Terug naar die appel-video, daarin vertelde ik het volgende:

‘Appels groeien niet zomaar. De appel is namelijk de vrucht van een boom en om een vrucht te laten groeien, moet die eerst bestoven worden.’  En die bestuiving is de voortplanting van zaadplanten, waarbij stuifmeel overgedragen wordt naar de stempel van de stamper. Deze bestuiving gebeurt door de wind, maar ook insecten zoals bijen. Bij het zoeken naar nectar bij bloemen, nemen ze stuifmeel op hun pootjes mee, wat ze weer achterlaten op andere bloemen. Zoals op de bloesem van appelbomen, zonder deze bestuiving geen appels. En zonder bestuiving zullen heel veel andere groenten en fruit die wij eten er ook niet zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig (bron: The Pollinators).

Door pesticiden, veel maaien en weinig variatie in voedsel gaat het niet goed met de bijen. Bijna de helft van de wilde bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd.

Dus, we gaan zaaien!

Via deze link kan je op de website van de Bijenstichting zaaitips lezen. Ook heb ik hier wat andere linkjes met tips:

Ik heb mijn best gedaan om linkjes te delen van bronnen die zich bezighouden met de natuur en het verbeteren van het landschap. Het supporten van die initiatieven met je aankoop of donatie, helpt natuurlijk om nog meer verbetering van het landschap te realiseren. Niks van de linkjes is gesponsord.

Ben je fanatieke linkjesklikker en denk je ‘Hey, Nationale Zaaidag op 22 april, dat is al geweest!’. Ja klopt, maar ik het zaaien kan nog steeds 🙂

Stapje van vandaag:
Zaai bloemzaadjes voor meer bloemen en bijen.

En zoals bij alle stappen, samen is leuker en effectiever dan alleen! Wat je bijvoorbeeld kan doen is een zakje bloemzaadjes geven aan een ander, zodat die ook bloemen kan zaaien. In mijn webshop ontvang je komende tijd (Let op: actie afgelopen) gratis bloemzaadjes die je kan meezenden met de wenskaarten. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag en een wenskaart knutselen van papier en potlood/stiften en een zakje (biologische) bloemzaadjes kopen!

Vorig jaar kochten veel van jullie een setje kaarten en ik mocht voor minstens 200 m2 aan bloemzaadjes opsturen. Dát is nog eens impact met een kleine actie. Zijn bij sommigen van jullie, net als bij mij en mijn oma, nieuwe bloemen op aan het komen op dezelfde plek als vorig jaar? Bloemen zaaien zichzelf namelijk vaak opnieuw uit.

Ik kreeg foto’s van jullie bloementuintjes, zullen we dat dit jaar gewoon weer doen?
Doe je mee?

Deze illustratie kwam tot stand met hulp van de mensen die stemden op de poll op Instagram.

Voortaan meestemmen, zodat we het echt samen gaan maken? Volg me dan op Instagram en tune op in mijn stories.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *