Home » Met focus je dromen waarmaken door je eigen metrosysteem

Met focus je dromen waarmaken door je eigen metrosysteem

Leestijd: 5 minuten

‘You can do anything, but not everything’, ik ga hem niet in het Nederlands proberen te vertalen voor je, haha. Maar die quote, dat is waarom het handig kan zijn om focus aan te brengen in wat je doet. Nu heb ik een tool aangeraden gekregen die mij goed helpt, ik deel hem graag met jou.

Disclaimert:
Laten we even beginnen over een ik-heb-weer-wat-geleerd-blogpost als den deze. Dit is niet een moetje. Laat je door niemand zeggen dat je móet focussen. Of dat je echt je doelen móet opschrijven om wat moois van je leven te kunnen maken. Daar ben ik achter: da is nie. Je bepaalt het helemaal zelf en voor iedereen werkt wat anders. De een is wat meer gericht op doelen behalen, de ander totaal niet. En dat is oké. Je waarde is níet gebaseerd op je werk, doelen, resultaten of wat dan ook.

Lijkt vanzelfsprekend, wilde het toch graag delen.

Focus

Ik werk nu 4 maanden lang met deze tool, op mijn eigen manier. En dat werkt, voor nu. Maar zoals met alle tools, tips en cursussen die ik doe: ik zet het naar mijn hand en gebruik het zolang het mij helpt. Geef er dus gerust je eigen draai aan. Of kap ermee zodra je merkt dat het niet voor je werkt.

Fun fact: dat “kikkers eten” waar ik het eerst over had, doe ik niet meer op die manier. En ook mijn planner Rickert, heeft al 2x een nieuwe vorm gekregen sinds die post.

Tip van Djenné

Djenné Fila, ook illustrator en echt een baas – bekijk haar mooie werk, is een fijne sparringspartner. We delen lessen en zijn een luisterend oor voor elkaar. Een paar maanden geleden deelde ze met mij dat ze voortaan werkt met een ‘metrosysteem’. Nee, in Tilburg rijden geen metro’s, dit systeem ligt wat anders.

Metrosysteem voor je doelen

Het metrosysteem is te vergelijken met -surprise- een metroplattegrond. Er zijn verschillende gekleurde metrolijnen en deze lijnen hebben allemaal een eigen eindstation. Op de lijn zelf, staan tussenstations, die bijdragen aan het bereiken van het eindstation.

Maak je eigen metrosysteem

Laten we samen een metrosysteem bouwen. Ik maak er hier een waarin een ‘live illustreren-lijn’ is verwerkt, die ik opgesteld zou kunnen hebben voor mijn dienst waarbij ik live illustreer op zakelijke events en bruiloften.

1. Wat zijn je metrolijnen?

Je focusgebied(en)

Jij maakt je metrosysteem helemaal zoals jij dat wil, voor dat wat jij wil. Heb je bepaalde gebieden in je leven die belangrijk voor je zijn (relaties, gezondheid, hobby’s, ontwikkeling, werk..) waarin je iets wil aanpakken? Zelf heb ik geen specifieke eet- of sportdoelen bijvoorbeeld, daarvoor creëer ik geen metrolijnen. Mijn bedrijf gaf ik afgelopen jaar wel een professionalisering slag, daarvoor maakte ik mijn metrosysteem. Daarom zijn mijn lijnen gericht op mijn bedrijf en dingen die ik doe met mijn illustraties.

In dit voorbeeld zijn 4 metrolijnen gemaakt. Maar minder mag natuurlijk ook! Als je meer lijnen wil maken, vraag jezelf dan goed af of je kritisch genoeg bent, genoeg focus behoudt.

2. Wat is per metrolijn je eindstation?

Je einddoel wat je wil bereiken, per gebied

Waar wil je naartoe? Als je niet weet waar je heen wil, rijdt je metro maar een eind. Wellicht op een mooi gekleurde lijn, maar zonder te weten waar het (tijdelijk) eindstation is. Ik schrijf tijdelijk, want dit systeem kan je gebruiken voor een termijn dat je zelf wil, om vervolgens nieuwe doelen te stellen als ze behaald zijn.

Bedenk dus voor jezelf:

  • Waar wil je heen?
  • In welk tijdsbestek?

Ben je bekend met doelen SMART maken? ‘SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet.’ (Kvk.nl) Als je dat nog niet kent, klik dan hier voor meer info.

3. Welke tussenstations komen er op elke lijn?

Je actiepunten en mijlpalen

Wat ga je doen, om dat einddoel te bereiken? Dat grote doel kan je opdelen in kleinere doelen en actiepunten. Die kleinere doelen of mijlpalen krijgen in chronologische volgorde een plekje op de metrolijn. En het kan zijn dat het kruist met een andere metrolijn, omdat de taak voor twee gebieden past. Dat is ook helemaal goed! Dan verbind je het blok van de ene lijn met een lijntje naar de andere lijn.

4. Vind een manier om op koers te blijven.

De uitvoering van je eigen tool

Als het opgeschreven is en uit het zicht is, dan wordt het veel moeilijker om je eraan te houden. Dus kijk hoe het voor jouw werkt. Maak je digitaal een metrosysteem (bijvoorbeeld in Miro) of maak je het op papier? Je kan het ook ‘strippen’ tot actiepunten die je in elke metrolijnkleur chronologisch bij elkaar houdt. Maak het niet te moeilijk zonder veel toeters en bellen of ga juist helemaal los. Een metrosysteem werkt waarschijnlijk fijn als het aanpasbaar is. Een nieuwe kans kan namelijk voorbij komen en dan is het fijn als dat tussenstation er nog makkelijk bij kan. Of als blijkt dat iets toch niet lekker werkt, is het fijn als die weer verwijdert kan worden.

Hoe ik het doe? Op dit moment:

  • Mijn metrosysteem: digitaal in Miro
  • Actiepunten (verdeeld in metrolijn-thema’s): Todoist

5. Zeg ‘Nee’.

En komt er dan een kans op je pad dat er leuk uitziet maar eigenlijk totaal niet bijdraagt aan je metrolijnen? Zeg dan nee. Nee, bedankt. Jouw nee kan een kans zijn voor iemand anders. Jouw nee geeft jezelf ruimte om wel te richten op die belangrijke gebieden van hierboven.

6. Leef!

Een planner, markers in kleuren, strakke planning, ellenlange to-do-list, Excel- en Wordbestanden om voortgang bij te houden. Alles netjes en overzichtelijk. Tot in de puntjes uitgewerkt. STOPPP! You sure? Plan, met mate. Ga lekker die tussenstations waarmaken en al het leven buiten dat metrosysteem leven, verlies je niet in het tracken en plannen van alles.

Meer blogposts met tips en tools lezen? Check de categorie persoonlijke ontwikkeling van mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *