Home » Tandpasta tabs, safety razor… Met deze 5 producten verduurzaamde ik mijn badkamer

Tandpasta tabs, safety razor… Met deze 5 producten verduurzaamde ik mijn badkamer

Leestijd: 4 minuten

Laten we eerlijk zijn, als we het hebben over duurzaamheid, voelt het soms alsof je het nooit goed kan doen. Om te laten zien wat wél kan, schrijf ik een reeks blogartikelen over ‘groen doen’. En ik trap af met deze. Dit artikel is gesponsord door HappySoaps.

Als we het hebben over duurzaamheid blijkt volgens het boek ‘De verborgen impact’ de impact van spullen, vlees en wonen het grootst. En ik geloof er ook in dat effectieve impactvolle stappen zetten belangrijk is, maar soms maken kleine stapjes en gewoonte veranderingen het wat meer behapbaar. Dus ik begin met dit artikel over hoe ik in kleine stapjes mijn verzorgingsproducten verduurzaamde.

Tandenborstel van bamboe

Als ik uit logeren of op vakantie ga, gaat hij mee in zijn koker van hetzelfde materiaal: mijn bamboe tandenborstel. De meeste tandenborstels van plastic kunnen niet gerecycled worden en belanden daardoor vaak uiteindelijk in de natuur. Bamboe is een duurzamer alternatief omdat het een snelgroeiende grasplant is en daarom niet snel opraakt (in tegenstelling tot de niet hernieuwbare fossiele brandstoffen waar plastic van gemaakt wordt). Daarbij kan je je voorstellen dat een tandenborstel van bamboe minder schade aanbrengt in de natuur.

Tandpasta tabs

Ik zie ze al ruim een jaar voorbijkomen ter vervanging voor the good old tandpastatube: tandpasta tabs. Tabletjes waarop je kauwt, zodat je vervolgens met het schuim je tanden kan poetsen. Deze verandering liet wat langer op zich wachten: de tube was steeds weer makkelijk gekocht bij de boodschappen. Maar uiteindelijk ben ik ook overgestapt op tandpasta tabs.

Heel erg fijn zijn ze. In het begin was ik bang dat ik automatisch zou slikken na het kauwen en dat het niet zou schuimen. Maar ik slikte niet door en het schuimde meer dan ik dacht. Mijn tanden voelen erna heel glad. Verder vind ik het ook veel leuker staan op de badkamer, zo’n glazen flesje tandpasta tabletjes.

Wat maakt deze tandpasta tabs een duurzamere keuze dan de standaard tube? Deze verpakking is geheel te recyclen, de kurk kan in de gft-bak en het glas in de glasbak. Ik kijk wel uit naar grotere navulverpakkingen. Met een flesje (62 tabs) kan je een maand poetsen, maar elke maand een glazen flesje weggooien voelt niet heel veel duurzamer dan elke maand een tube weggooien.

Herbruikbaar scheermes

Ze is echt een beauty en voelt luxe, mijn scheermes. Net als tandpasta tabletten, was dit iets wat ik een hele tijd wilde gaan uitproberen. Ik wilde wel, maar ik durfde niet. Zou ik niet mijn hele benen openhalen met die unit? Ik ben heel blij dat ik een jaar geleden begonnen ben met het gebruiken van een zogeheten ‘Safety Razor’ want het voelt veel fijner.

Je kan online mesjes voor in je safety razor kopen, die ontvang je in papier en karton. Dit scheelt dus relatief veel materiaal vergeleken met de plastic scheermessen.

Als je de mesjes vervangt, bewaar dan de oude mesjes in een blikje of potje. Blijkbaar kan je dat inleveren bij de milieustraat als je veel mesjes hebt. Maar dat is nog wel even sparen, wil je dat vol krijgen…

Shampoo bar (en bars voor conditioner, bodylotion, zeep)

Shampoo in flessen bestaat voor een groot deel uit water (aqua, eerste in het ingrediëntenlijstje achterop), dus als je dat eruit laat, is het veel compacter. Je haren was je toch al met water, dus dat voeg je makkelijk zelf toe. De bar maak je nat en wrijf je in je handen, zodat er schuim komt. Direct met de shampoo bar op het haar kan ook, maar daar verspil je sneller het product mee.

En die regel over water in reguliere shampoo, dat geldt ook voor conditioner, bodylotion, douchegel en veel andere producten. Dus ga aan de ‘bars’:

  • Body wash bar (een zeepblok, zo mag je het ook noemen, vooruit)
  • Conditioner bar
  • Bodylotion bar
  • Shaving bar
  • Body oil bar
    en wat je maar kan vinden

Mijn HappySoaps shampoo bar gaat mee als ik bijvoorbeeld weer ga logeren in het boshuisje. Het is namelijk veel compacter dan mijn andere flessen en ik vind mijn You’re One in a Melon Shampoo Bar echt lekker ruiken.

Wel een aanvulling: ik vind dat je bij groen doen mag kijken naar wat voor je werkt. Ik gebruik niet overal nu blokken zeep of blokken crème voor. Over mijn krullen krijg ik vaak complimenten en opmerkingen. Daarvoor gebruik ik thuis nu een half jaar shampoo en conditioner en styling producten die ik koop bij een speciale krullenwinkel, in plastic fles.

Herbruikbare wattenschijfjes

Leuk weetje: mede doordat ik me op TV zo uitsprak over duurzaamheid en groene keuzes maken en dit benoemde, hoorde ik van anderen dat ze ook herbruikbare wattenschijfjes zijn gaan aanschaffen.

Katoen is een van de meest waterverbruikende gewassen en ook op andere manieren heeft katoen een grote impact. Regelmatig schijfjes van dit spul weggooien na een keer over je gezicht vegen is daarom niet duurzaam.

Op de foto van het artikel zie je nog ongebruikte schijfjes, omdat ik tot nu toe genoeg heb aan het wassen en rouleren van de andere schijfjes. De meeste zijn nu na een jaar niet meer zo helder wit, maar ik las al online dat een keer weken in witte azijn en citroen voor het wassen al wonderen kan doen.

Welke switch heb jij gemaakt?

Heb je ook een product in de badkamer veranderd naar een groenere optie? Misschien wel iets wat niet in dit lijstje stond. Of ga je na het lezen van deze blogpost een artikel vervangen? Laat het me weten in een reactie!

Graag maak ik illustraties voor duurzame bedrijven en organisaties, omdat ik het echt belangrijk vind dat er wat gedaan wordt tegen de klimaatcrisis. Deze serie artikelen haakt in op deze interesse en laat je meteen wat van mijn werk zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *