Home » Dromen waarmaken: deze negatieve gedachten hielden me bijna tegen

Dromen waarmaken: deze negatieve gedachten hielden me bijna tegen

Leestijd: 4 minuten

Soms schrijf ik een post op Instagram, die ik een plaatsje waard vind op mijn blog. Dus hierbij deel ik graag de post over negatieve gedachten met wat uitbreiding. 

Belemmerende gedachten

Ik heb ze ook, zeker. Negatieve gedachten. Ik sprak vrienden dit weekend die me het idee gaven dat ik in mijn karakter al meer uit een bepaald hout gesneden ben om mijn droom te leven. Om te zeggen: ‘Hey, dit is mijn droombaan en ik ga hem creëren.’ Maar deze post is er ff om te helpen herinneren dat ik echt bijna altijd drempels overga om het te behalen, om te beginnen die drempels in mijn hoofd.

  • ‘Ik moet een mooi eigen werkatelier hebben om mooie illustratorfoto’s te hebben.’
  • ‘Als ik geen ervaring heb, kan ik echt niet in DeLaMar Theater presenteren.’
  • ‘Een stoere rapper zal echt geen schattige illustraties gebruiken.’

Juul maakte heel mooie foto’s van me. Afgelopen jaar co-presenteerde ik een digitaal event voor Tell to Inspire op het podium van DeLaMar Theater. Akwasi gebruikt een illustratie die ik voor hem maakte voor Compostfonds, een fonds dat hij opzet om nieuwe talenten in de culturele sector een financieel duwtje in de rug te geven.

  • ‘Ze doen niet aan boeklanceringen hosten, dus die van ons ook niet.’
  • ‘Mensen gaan geen geld betalen om vragen aan me te kunnen stellen.’
  • ‘Meer dan €400 betalen voor live illustreren doen mensen toch niet.’

De boeklancering van het prentenboek Welpje en het verdwenen zonnetje, geschreven door Lonneke Sanders en geïllustreerd en vormgegeven door mij, werd groots aangepakt in Lochal Tilburg. Ik help anderen nu met cheerleadsessies, waarbij ik vragen beantwoord en meedenk zodat anderen ook stappen richting hun dromen kunnen zetten. Voor het live illustreren wordt ik steeds vaker gevonden en ik illustreer vaker op bruiloften, nu het weer kan.

‘Pas als je bij een erkende uitgeverij boeken maakt, maak je impact met kinderboeken.’

  • ‘Pas als je bij een erkende uitgeverij boeken maakt, maak je impact met kinderboeken.’
  • ‘Ik moet 10K volgers hebben om echt bij impactmakers te horen of dingen gesponsord te krijgen van een groot merk.’
  • ‘Vroeger hadden we vaak weinig geld, dus luxe is niet voor me weggelegd. Dure schoenen kopen is zonde.’

Nog steeds krijgen we berichten van ouders, verzorgers en docenten over hoeveel Welpje en het boek betekend hebben in het uiten van emoties bij kinderen. Royal Talens sponsorde materiaal en maakte mogelijk dat ik een workshop mocht geven bij IMC Summer School. Hoe het vroeger was, hoeft niet te zijn wat het wordt. Deze schoenen van Veja zijn vegan, van duurzame materialen en echt mijn trots. Gekocht met het eerste geld uit mijn – toen nieuwe- winstpotje.

Toch ben ik (nog steeds) fulltime illustrator

‘Rondkomen als fulltime illustrator is niet te doen, ik moet er wat bij gaan doen, geef maar op.’

Still here! Niet opgegeven en blij ook! 🙂

Gelukkig heb ik een support system om me heen gebouwd met bazen en lieverds die helpen deze gedachten te sussen. En heb ik zelf geleerd ermee om te gaan. Omdat ik zaterdagnacht met een aangeschoten hoofd al in de ‘love rant’ kwam en een half-ongevraagde cheerleadsessie eruit ratelde aan die vriend, dacht ik: ik deel ‘t hier even.

Voed je droom

Het is niet ‘omdat ik het kan, dat jij het ook kan.’ Zo werkt dat niet, geloof ik. Maar misschien motiveert het een stukje. Voed je droom. Boek schrijven? Begin met 1 uurtje per week. Nieuwe baan? Begin met minder uren werken. Een baan creëren zonder ervaring? Plan uren in om een skills te leren.

YOU GOT THISSSS ✨

Extra tips

En omdat ik hier meer ruimte heb, deel ik ook graag nog deze losse tips met je.

Tip 1: Stop positieve gedachten in je hoofd

Nee, nee. Je hoeft niet altijd positief te zijn, of geforceerd positieve affirmaties op te dreunen. Maar ik bedoel: dans! En luister naar muziek die je goede vibes geeft. Mensen die zingen of rappen met woorden die kracht geven, geven mij vaak kracht. Zo luister ik graag naar Tabitha, Fresku, India Arie en Alicia Keys bijvoorbeeld. Ik heb een playlist ‘Power Carmen’, misschien haal je er ook kracht uit, volg hem dan. Stel anders zelf een lekker lijstje samen:

Tip 2: Je doet het niet alleen

‘It takes a village…’ Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, je kán het waarschijnlijk niet alleen doen. Ik geloof dat we meer met elkaar mogen praten over dromen waarmaken en wat je nu écht wil. Graag nodig ik je dan ook uit om iemand te vertrouwen, samen te hebben over je dromen en te kijken hoe je elkaar daarmee kan helpen. Zo heb ik mensen om me heen met wie ik kan sparren om mijn gedachten te testen. Ze geven dan aan als ze onnodig negatief zijn. Of we kijken bijvoorbeeld voor elkaar in ons netwerk wie verder zou kunnen helpen voor een stappie.

Tip 3: Echt, niet alleen doen

Kijk, het voelt te smooth om nu te zeggen ‘Boek een cheerleadsessie bij mij, dan help ik je!’ , want dat ik oprecht niet het idee geweest bij deze (blog)post, maar nu we er toch zitten…

Ik doe het toch bij deze. Als je zelf niemand in je omgeving hebt, creëer die omgeving. Als je bijvoorbeeld geen andere illustratoren of ondernemers om je heen kent. Of als iedereen om je heen zegt ‘Ah joh, dat is veel te ambitieus, doe maar gewoon.’… Klop dan even bij mij aan. Of een andere coach of iemand die je bewondert die misschien wel een mentor voor je wil zijn. Vanuit daar kan je dan verder.

Kijk hier voor meer info over cheerleadsessies

Volg me op Instagram.

Zie hier het origineel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *