Home » Kwartaalreview Q4 ’21: samenwonen, snelle-illu-actie en Serious Request

Kwartaalreview Q4 ’21: samenwonen, snelle-illu-actie en Serious Request

Leestijd: 9 minuten

Ooit schreef ik weekreviews. En ik schreef welgeteld één maandreview. Maar gekeken naar dat bloggen niet mijn core-business is en dat ik afgelopen jaar drastisch ben gaan doen wat echt hoort bij mijn bedrijf, bleef het reviewbloggen liggen. Ik mis het. Dus hier issie, de kwartaal review! 

In mijn reviews neem ik je mee in wat ik heb meegemaakt, deel ik de boeken die ik las (of maakte!) en zie je vooral veel foto’s. Ennn in deze geef ik je €50. Enjoy!

Oktober

Voor mijn werk doe ik niet zomaar aan ruilen, maar dit keer had ik me toch een leuke ruil. Omdat ik meer erop uit wilde bleek deze ruildienst perfect: Ik maakte illustraties voor Moestuin Advies en Moestuin Advies de podcast en ik ruil daarvoor verbleef ik meerdere keren in Boshuisje de Malder in Meijel.

Deze illustratie maakte ik al luisterend naar de podcast en zo kan je erin terug vinden dat Joris bloemen van de komkommer eet en eendenpoep top is voor voeding in je tuin. De plaat en de andere illustraties zijn terug te vinden op de website, community, podcast en Instagram van Moestuin Advies (met, je raadt het al: advies voor moestuinieren).

Het huisje is echt TOP: het heeft een fijne sfeer, is van alle gemakken voorzien, is dicht bij fijne wandelgebieden (en pluktuin) en heeft een hottub. Echt veel meer foto’s van het huisje dan deze heb ik niet, want heb vooral genoten.

Mijn vriend en ik gingen naar een pluktuin, om bloemen te verzamelen voor in de hottub. Kijk dan wat een droom dit!

Nu ik deze blogpost schrijf krijg ik weer helemaal heimwee, dus ik ga weer even een dealtje sluiten denk ik 😉
Verder heb ik in ieder geval voor jullie het volgende geregeld:

50 korting op je verblijf,
gebruik daarvoor kortingscode: FIJNEPLEK50

Ik reisde af naar Den Haag, voor de lancering van de nieuwe editie van de glossy Quiet 500, een magazine dat een licht schijnt op armoede in Nederland. In 2016 stond ik samen met mijn vader zelf in een editie met een fotoreportage (lees hier de tekst), en nu ga ik met ze samenwerken. Hoe leuk! Tijdens de lancering werd ik dan ook het podium opgevraagd om mijn verhaal te doen, dit was spannend en vooral heel tof. Ik sprak Jandino Asporaat en die deelde zijn boodschap in mijn Instagram stories.

Waar helaas door coronamaatregelen enorm veel bruiloften en evenementen niet door konden gaan afgelopen 2 jaar, mocht ik toch weer op een bruiloft live illustreren. Gasten illustreer ik dan ter plekke na, en het bruidspaar natuurlijk zelf ook:

Als er veel gasten zijn, dan illustreer ik tijdens het diner verder, aan de hand van foto’s. Zo missen gasten niks van de mooie dag, maar hebben ze ook zo’n fijn bedankje.

En waar ik hele periodes weinig boekingen had, was dit weekend druk. De dag erna mocht ik namelijk naar Waalwijk. Hier stond ik op een lokaal event rondom duurzaamheid een talk te geven. Ik vertelde over laagdrempelige duurzame keuzes waardoor we allemaal net wat groener kunnen doen.

Not-so-fun-fact: omdat ik de eerste was en de aanloop naar het event langzaam op gang kwam bestond mijn publiek uit zo’n 10 volwassenen en een paar kids haha. Kan gebeuren. Toen ik daarna ging live illustreren op het event, was er daarentegen zoveel animo dat ik helaas mensen moest teleurstellen, want ik moest weer door… naar…

Den Bosch! Ik ging naar boekhandel Adr. Heinen. Het was namelijk ook Kinderboekenweek en voor de Voorleesestafette van ROSE Stories kwam ik voorlezen uit het boek Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen. Na afloop tekende ik voor alle kiddo’s die geboeid luisterden naar verhalen van o.a. Melanie Rieback en Bibian Mentel een eigen boekenlegger.

(dit was na het tekenen van de boekenleggers, vandaar dat ik wat ongezellig aan een tafeltje zit)

Vrijdag bruiloft, zaterdag ook de hele dag in de weer afgesloten met fijn eten met dierbaren, dat kon maar één ding betekenen voor de zondag:

Vegan pannenkoekenontbijt met sinaasappel, bananenshake, verse thee, dagboek schrijven en NPO serie Dertigers. Dit plekje is echt hemels, maar niet voor lang, want eind oktober zou ik mijn studio uitgaan.

Afgelopen lockdowns had ik met mijn buren een groene oase op het stenen dakterras midden in de stad gemaakt. Om dat ook mee te nemen naar de nieuwe casa, verzamelde ik zaad uit alles wat er uitgebloeid stond te staan. En met het zaad dat ik ook op andere plekjes verzameld had, vormde dat al een mooie collectie.

Ik werkte natuurlijk aan verschillende opdrachten. Voor deze wilde ik mijn digitale skills testen en bewerkte ik de illustratie meer na dan normaal. Wat mij betreft pakte het goed uit!

Zoals ik al aangaf, zou ik mijn studio gaan verlaten. Waaant we zijn gaan samenwonen! ‘We’ zijn Tom en ik. En die dozen met mijn hebben en houden hier, die kreeg Tom erbij. Vond hij echt een topdeal. Note: een groot deel hiervan is wel materiaal en dingen voor mijn bedrijf, vind ik een goed excuus.

Hoi! Dit ben ik, aan de keukentafel in de nieuwe -tijdelijke- osso, tijdens mijn eerste werkdag na de verhuizing.

November

Als er veel gasten op een bruiloft zijn, meer dan ik kan tekenen in het geboekte tijdsblok, spreek ik vaak af dat ik thuis nog de rest van de snelle illu’s maak. Hier zie je me gasten van een bruiloft illustreren aan de hand van foto’s.

En ondanks dat er toch weer een boeking gecanceld was door aangescherpte coronamaatregelen, zou deze lading niet het laatste aan snelle illu’s zijn voor dit jaar. Ik gooide namelijk mijn jaarlijkse snelle-illu-actie online! De snelle illu’s maak ik exclusief als je me boekt als live illustrator, maar alleen tijdens de actie staat het ook tijdelijk als aanbod in de webshop. Wauw wat was er veel enthousiasme voor de actie weer. Maakt me zo dankbaar!

Omdat het bij de vorige actie zijn vruchten afgeworpen had, besloot ik weer om promotors te regelen. Dat zorgde voor weer leuke nieuwe Instagramvolgers, bestellingen en blije gezichten bij de promotors die hun eigen snelle illu geweldig vonden.

Illustrator zijn kan best eenzaam zijn, maar meestal niet voor mij. Ik heb echt heel fijne andere (creatieve) ondernemers om me heen en als het even kan ga ik met ze flexwerken. Hier zie je illustrator Anna Lena van Iersel (check haar werk of volg haar op Insta) aan de slag met kerststokjes en ik met jullie snelle illu bestellingen.

De illu’s gingen in stapeltjes tegelijk op de post. Met mijn eigen postzegel in een PaperWise (papier van landbouwafval) envelop met krullerige handgeschreven namen natuurlijk.

Ondanks dat ik verhuisd ben naar Eindhoven, wilde ik wel vrijwilligerswerk blijven doen in Tilburg bij Groeituin013. Als ik daar kom, verandert mijn mood. Dan verdwijnen de verplichtingen die ik heb als zelfstandig ondernemer eventjes. Alles voelt dan wat rustiger.

Zélfs als de kas vol kinderen staat, haha. Voor het pompoenfeest verkleedde ik me als heks (met grote zwarte tule rok, gescoord bij een kledingruil) en mochten de kinderen pompoenlampionnen maken en aten ze verse pompoensoep. Natuurlijk met pompoenen van de tuin.

Pompoenfeest Groeituin013 (toestemming van ouders, toch kleine blur voor zekerheid) foto: Michael Molenaar

December

Ben je er nog? Ha, een kwartaal review is wel een stukkie langer volgens mij. Nou, leuk dat je meeleest over december!

Ik werkte onder andere aan een kaart voor Aves, waarbij ik de woorden van dichter Jesse Laport mocht ondersteunen. Aan de binnenkant stond dan zijn gedicht met een kerstwens. Deze kaart gebruikte de organisatie om met ouders en relaties een kerstgroet en een inzicht in hun onderwijsmissie te delen.

Ondertussen had ik telefoontjes met de crew van 3FM Serious Request. Want ik zou gaan live illustreren bij de kerstmarkt, voor het goede doel: WWF. Zodat het Wereld Natuur Fonds de regenwouden van Zuid-Amerika kan beschermen en herstellen. Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaatverandering tegengaan.

MAAR ja, corona. Twee dagen voordat het plaats zou vinden kwam Rutte in beeld met weer verscherpte maatregelen. Wat nu? Live illustreren kon niet meer en snelle illu’s in opdracht, net na een succesvolle snelle-illu-actie zag ik niet zitten.

Ik zette mijn ondernemers-koppie aan en daar zat ik op zaterdagavond na de persco mijn webshop voor te bereiden, foto’s te bewerken, actiepagina aan te maken en meer. Boekenleggers gemaakt op restpapier, die zou ik gaan verkopen.

Originele foto: Ingeborg van Bruggen

Wat er gebeurde was echt geniaal. Nadat ik het in de avond om 23 uur lanceerde, verkocht ik meteen boekenlegger na boekenlegger. En weer één, weer één. Ik had 47 boekenleggers verkocht in 24 uur. Opnieuw, héél erg bedankt voor jullie enthousiasme. Dit gaf echt héél veel energie!

Op de dag dat vriendin Serena eigenlijk mee zou helpen op het event van 3FM, zaten we samen enveloppen in te pakken. Heel fijn dat ik dit niet alleen hoefde te doen.

Belletje. Of ik langs wilde komen bij Het Glazen Huis om over mijn actie te vertellen. Uh, ja. En hoppa, stond ik vervolgens bij de brievenbus. Live op tv, live op de radio. Met ook cadeautjes voor de radiodj’s Jorien Renkema, Rob Janssen, Frank van der Lende en Sander Hoogendoorn: een kerstkaart, boekenlegger én persoonlijk portretje. #snelleillu

In de auto naar huis ontving ik, zag ik later, appjes met foto’s:

Met mijn actie haalden we samen €466,- op!

Tijd. voor. kerstvakantie. Voor mezelf schreef ik een kaart vol met een terugblik op 2021 en pakte ik afgelopen maand spullen in die ik toch al nodig had voor mijn bedrijf. Super chill kerstpakket was dit kan ik je vertellen.

Kerstpakket van baas-Carmen aan werknemer-Carmen (of andersom, kan ook)

Blogposts die dit kwartaal verschenen

Les van de week

Zelf schrijf ik bijna elke week een les van de week op in mijn planner. Iets wat indruk op me maakte, waar ik van leerde of wat ik graag nog even vast houd. Ik deel één van de twaalf hier graag met je:

Quote van Seth Godin uit The Practice

Dit boek las ik lang-zaam. En het zette me vaak aan tot actie. Heb belangrijke keuzes gemaakt, na het lezen van de korte gevatte hoofdstukken.

Ook van die toffe illustraties zoals hierboven laten maken? Check dan hoe ik je kan helpen. Meer van mij zien? Volg me dan op FacebookInstagram of Linkedin.

Tot volgend kwartaal!

Liefs, Carmen

*Er zijn verschillende dingen die ik meemaak die ik liever privé houd en deze staan dan ook niet in het overzicht. Dit is voornamelijk een overzicht van mijn werk en dat wat ik relevant vind.

In deze blogpost zitten Bol-affiliatie linkjes. Wanneer je iets aanschaft via die link bij Bol (al is het een heel ander product), ontvang ik een beetje van die prijs zonder dat het je meer kost. Ook als je het boshuisje boekt met mijn kortingscode, hou ik daar wat aan over. Thanks daarvoor dus! <3

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *