Home » Wat kan ik doen in de strijd tegen racisme?

Wat kan ik doen in de strijd tegen racisme?

Leestijd: 5 minuten

Al járen is er sprake van discriminatie en ook van protest hiertegen. Afgelopen weken en vooral afgelopen dagen is er veel aandacht voor #blacklivesmatter en racisme. Deze blog is om een overzicht te creëren en een tool te bieden voor linkjes die je snel door kan klikken, ook weken nadat dit onderwerp viraal ging. 

Wat is het probleem? 

Racisme. Racisme en discriminatie zitten in het systeem verweven. Het gaat niet om vervelende opmerkingen of grapjes. Dit is een probleem dat al honderden jaren speelt en voortkomt uit ons koloniale verleden. Denk aan etnisch profileren bij de Belastingdienst. onbewuste stereotypering en zwarte piet. Door dit institutioneel racisme hebben zwarte mensen en mensen van kleur minder kansen.

Er is een kans dat je dit leest en zelf niet zoveel last hebt van dit probleem. Waarschijnlijk geniet je dan van je witte privilege. Écht begrijpen wat zwarte mensen en mensen van kleur doormaken is dan lastig en daarom deel ik hier allerlei manieren waarmee je meer kan leren en bij kan dragen.

Klik snel door naar: 

Wat je kan doen: leer erover.

Op www.withuiswerk.nl is een verzameling te vinden van bronnen die je kan bekijken en lezen om meer te leren over ons koloniale verleden, racisme en relevante onderwerpen. Toch liever eerst deze blogpost lezen? Dat kan, maar check dan zeker daarna de site van Wit huiswerk.

BOEKEN

Boekentips omtrent dit onderwerp zijn -ook vertegenwoordigd op Wit huiswerk. Klik op het boek om door te gaan naar de shop van Bazarow:

 

Witte onschuld – Gloria Wekker
Wij, slaven van Suriname – Anton de Kom
Hallo witte mensen – Anousha Nzume

The Black Archives heeft ook een readinglist gemaakt, die kan je hier vinden.

FILMS EN DOCU’S 

Op Netflix zijn verschillende series, documentaires en films te vinden over het onderwerp. En op NPO Start is een verzameling van materiaal over discriminatie, racisme en uitsluiting.

PODCASTS 

Hierbij zijn wat directe linkjes naar podcasts:

Wat je kan doen: Deel erover

Weet je niet zo goed wat je kan delen? Deel dan content van zwarte mensen of anti-racisme organisaties. Op die manier kan je toch bewustzijn creëren in je omgeving. Of ben je bang om verkeerde dingen te zeggen? Spreek je toch uit! Het is toffer als je, met goede intenties, dingen verkeerd zegt, erop gewezen wordt en dan ervan leert, dan dat je je stil houdt. Je uitspreken brengt namelijk alles in beweging.

Hierbij wat content van anderen die zeker ook aanraders zijn om te volgen op Instagram:

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FB_m7b9hJbQV%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBAFA83ZBr6UECCcZAZAJ2y8rTcbzm1ZA1ZAvMkO7WZC0wYOZAK5tVJzbrK37onm5RWt4cToyGRu3rtsrjbi01wgyrOnzEGdxnZA4YMvzsQbbN25YxgLfRmQwNLQ9m0JuXXkuWFRTOsW5jvQzhi0fd34cmW9IU7AEQZCChp15ONEI21uwr48Qj8hylqUhqUHBiYSRfZAfc6qmwAC9ZApzQ0SohLGs1Vv2DJwyjAZDZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their pass (truncated…)

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCAx4-8GpHvK%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBAFA83ZBr6UECCcZAZAJ2y8rTcbzm1ZA1ZAvMkO7WZC0wYOZAK5tVJzbrK37onm5RWt4cToyGRu3rtsrjbi01wgyrOnzEGdxnZA4YMvzsQbbN25YxgLfRmQwNLQ9m0JuXXkuWFRTOsW5jvQzhi0fd34cmW9IU7AEQZCChp15ONEI21uwr48Qj8hylqUhqUHBiYSRfZAfc6qmwAC9ZApzQ0SohLGs1Vv2DJwyjAZDZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their pass (truncated…)

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCA25UoxpOJP%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBAFA83ZBr6UECCcZAZAJ2y8rTcbzm1ZA1ZAvMkO7WZC0wYOZAK5tVJzbrK37onm5RWt4cToyGRu3rtsrjbi01wgyrOnzEGdxnZA4YMvzsQbbN25YxgLfRmQwNLQ9m0JuXXkuWFRTOsW5jvQzhi0fd34cmW9IU7AEQZCChp15ONEI21uwr48Qj8hylqUhqUHBiYSRfZAfc6qmwAC9ZApzQ0SohLGs1Vv2DJwyjAZDZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their pass (truncated…)

 

Wat je kan doen: Toon je support

(wederom via Wit huiswerk):

 • Stichting Nederland wordt Beter:
  Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)
  Onder vermelding van: Donatie

 • Black Queer Trans Resistance NL:
  Rekeningnaam: Black Queer Trans Resistance NL
  IBAN:NL56BUNQ2044294621
  BIC: BUNQNL2AXXX

 • Kick Out Zwarte Piet:
  Rekeningnaam: Nederland Wordt Beter
  Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)
  Onder vermelding van: KOZP

 • The Black Archives
  Rekeningnaam: stichting New Urban Collective
  Rekeningnummer: NL06 ABNA 0246 4020 83
  O.v.v. Donatie the Black Archives en je naam

En wanneer je wel wil supporten maar niet financieel daartoe de mogelijkheid ziet:

Verder staat er bij deze post een lijst aan Nederlandse ondernemingen van zwarte mensen:

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCA-ETUspdRv%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBAFA83ZBr6UECCcZAZAJ2y8rTcbzm1ZA1ZAvMkO7WZC0wYOZAK5tVJzbrK37onm5RWt4cToyGRu3rtsrjbi01wgyrOnzEGdxnZA4YMvzsQbbN25YxgLfRmQwNLQ9m0JuXXkuWFRTOsW5jvQzhi0fd34cmW9IU7AEQZCChp15ONEI21uwr48Qj8hylqUhqUHBiYSRfZAfc6qmwAC9ZApzQ0SohLGs1Vv2DJwyjAZDZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their pass (truncated…)

Hier de open brief om te tekenen voor solidariteit met KOZP, of schrijf een verzoek naar je burgemeester om neutraal te zijn bij de sinterklaasintocht.

Denk aan de lange termijn

Om ook na deze ophef rondom black lives matter ook nog geregeld geprikkeld te worden over het onderwerp racisme, raad ik je aan mensen te volgen op sociale media die zich uitspreken over dit onderwerp.

Accounts die je kan volgen op Instagram:

@the_blackarchives
@lilith_mag
@nederlandwordtbeter
@zeikschrift
@akwasion
@seeyousioe
@kozwartepiet
@naomiepieter
@brianelstak
@claricegargard
@mitch_positivity
@theconsciouskid

Heb je goede aanvullingen? Deel ze dan in een reactie onder het bericht!

Zelf kan je kijken waar je talent ligt en waar je interesse ligt. Kijk vervolgens hoe je daarbij anti-racisme kan betrekken. Ik creëer en ik maak graag kinderboeken. Daarom houd ik me al een tijdje bezig met boeken inclusiever (meer diversiteit) maken. Mocht je ouder zijn, docent of op een andere manier in de gelegenheid zijn kinderen voor te lezen… kijk dan eens of je voor een inclusief kinderboek kan kiezen! (klik op de foto’s om naar de site van de klikbuttons te gaan)

Zo, dit is het lijstje voor nu. 

Ik wil je graag vragen om zelf op onderzoek te gaan. Klik op de linkjes, lees, luister, kijk, leer. Ga het gesprek aan. Durf het ongemak op de zoeken en je hart open te stellen.

Zijn er dingen die ik beter kan doen? Ik hoor het graag, ik leer graag.

Meng je in de strijd tegen racisme,
want het is er een van ons allemaal.

 

Update

(04-06-2020) Maar waarom dan zwart-wit? Niemand is toch precies wit of zwart? Ik snap dat er allemaal vragen omhoog komen aan de hand van mijn stories, maar de antwoorden vind je juist in de bronnen die ik hierboven allemaal deel. Hier deel ik toch even twee pagina’s uit het ‘Words Matter’ boek van Tropenmuseum dat ook op www.withuiswerk.nl vernoemd wordt:

Deze tekst komt uit Words Matter van Tropenmuseum, het zijn twee screenshots van het gratis beschikbare PDF-bestand

En zoals er staat: ‘Het is beter om termen te gebruiken die mensen zelf gebruiken en respectvol vinden’. Klink zeker op de link (hierboven, het plaatje of hier) om de PDF te lezen en scroll naar beneden om ook te lezen over de termen neger, blank en Westers.

Je mag deze blogpost delen. Het grootste deel in dit artikel is op zichzelf gedeelde content, probeer zoveel mogelijk de originele makers en platforms te benoemen en mensen daar naartoe te verwijzen.

Ik gebruik géén affiliate-linkjes in deze blogpost, omdat ik puur info wil delen en hiermee geen geld wil verdienen.
De boeken zien die ik maak? Kijk dan bij Carmens boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *