Home » Politieke partijen, baas of niet-baas? Een hulpmiddel bij het stemmen.

Politieke partijen, baas of niet-baas? Een hulpmiddel bij het stemmen.

Leestijd: 6 minuten

Ik moet ‘niet zomaar stemmen wat mijn ouders stemmen’, ook is het handig om meer dan alleen één stemwijzer te gebruiken en een ‘goede’ stem is wel belangrijk want het heeft nogal effect. Maar met 37 partijen kan dat nogal wat, eh ja, keuzestress opleveren. Misschien helpt dit artikel je wat inzicht te krijgen voor de komende verkiezingen op 17 maart 2021.

Ik wil niet iets nieuws maken, waar al waardevolle content voor is. Dus ik verzamel het liever en geef graag een platform aan mensen en initiatieven die het maakten (net als in mijn blogpost over BLM in 2020).

Over BLM
{"ticker_effect":"fade","autoplay":"false","speed":3000,"font_style":"normal"}

 

Laten we binnen met dat voor mede-Tilburgers er 6 partijen, waaronder ‘Trots op Nederland’ en ‘Wij zijn Nederland’, niet in de kieskring 17. Tilburg vallen. Kieskring? Ja dat is een gebied waarin op dezelfde kandidaten gestemd kan worden. Dus dat beperkt ons tot de keuze uit 31 partijen voor mij, dat scheelt iets.

Nieuwe kleine partijen

Máár dat je keuzestress wil verminderen, wil niet zeggen dat je maar gewoon op een bekende partij moet stemmen. Clarice Gargard schreef er een mooi stuk over op nrc.nl. Het ging over het bijna niet terug zien van de nieuwe partijen als radicaal-socialistische Bij1, antiracistische Nida en pan-Europese Volt in berichtgeving, peilingen of stemwijzers. ‘Dat is deels logisch omdat verwacht wordt dat deze partijen de kiesdrempel niet halen. Maar het is moeilijk aan die voorwaarde te voldoen, wanneer je niet de kans krijgt je verhaal met een breder publiek te delen. Een selffulfilling prophecy dus’, aldus Clarice.

Stem op stellingen

Om te ontdekken welke partijen bij je passen op basis van standpunten, kan je kies- of stemwijzers invullen.

 1. Aansluitend op wat Clarice hierboven schreef, in Stemwijzer zijn 26 partijen meegenomen. Hierbij zijn volgens mij de meeste partijen meegenomen. Hier gaat het over wat partijen beloven in de verkiezingsstrijd.
 2. Bij PartijenWijzer bekijk je wat je politieke principes zijn op basis van 12 thema’s. De uitslag wordt, in percentages, weergegeven in een top 3 van partijen met de meeste verwantschap. Er doen hier 13 (grotere) partijen aan mee.
 3. Het Humanistisch Verbond maakte de Ongemakkelijke Kieswijzer. ‘Deze kieswijzer zet je aan het denken over jouw vrijheid om te kiezen. Bijvoorbeeld over je eigen dood, abortus, liefde en onderwijs.’ o.a. Partij voor de Vrijheid, Christen Unie, Denk en JA21 hebben hieraan niet meegewerkt. Credits voor de illustraties gemaakt door Cynthia & Esther van Studio Bla Bla en @lekkerblijvenlikken .
 4. Jongeren Kieswijzer is een initiatief van IZI Solutions en NJR met meer focus op onderwerpen als het binden studieadvies en de basisbeurs. OFFFF kies voor de Represent wijzer van Young Voice voor als je de stellingen liever voorbij ziet komen met woorden als scotoe, neef en drerrie. Ook gezel. Ik denk wel een goede manier om de jongere stemmer aan te spreken.
 5. Er is zelfs De Kieswijzer voor Kinderen, zodat kinderen die nog niet mogen stemmen wel kunnen kijken welke partij bij ze past.
  (Bij het stukje over onderwerpen, zijn kieswijzers gericht op bepaalde thema’s meegenomen)

! Let bij alle ‘wijzers’ op dat het handig kan zijn om de standpunten door te lezen van de partij. Soms lijkt het alsof een partij met de keuze voor of tegen te stelling, niet je mening deelt… Toch kan het zijn dat de uitleg erbij wat anders doet blijken.

Tijdens het maken van de Stemwijzer kwam ik er bijvoorbeeld achter dat Forum voor Democratie en GroenLinks beiden vinden dat gezinnen zelf mogen bepalen hoe ze de taken in huis verdelen, maar ze gebruiken het tegenstrijdig van elkaar op de stelling over belastingvoordeel in huishoudens met al dan niet twee werkende partners.

Oké oké.. en toen zat ik elleboogdiep hierin en klikte ik in de link in bio van Madelijn Zeikschrift en eh ja, dat had ik opzich eerder kunnen doen, had wat tijd bespaart 🙂 Check die voor als je behoeft hebt aan nog wat meer linkjes waarin je kan doorklikken!

Bekijk daadwerkelijke beslissingen van partijen

Het is interessant om te zien wat partijen voor plannen en beloftes hebben, maar misschien nog meer interessant om te zien wat daadwerkelijk gedaan wordt. Deze opties zijn niet alleen gebaseerd op beloftes, maar ook daden.

 1. Stemmentracker en laat je stemmen op basis van moties, hierbij kan je ook zien hoe partijen kozen én het standpunt.
 2. Motiemeter op Instagram deelt moties met de keuzes van de partijen.

3. Partijen hebben op hun website soms ook resultaten staan. Voorbeelden zijn van Partij voor de Dieren de pagina ‘successen: wat we de afgelopen jaren bereikten’ en ‘178 resultaten van ons werk als coalitiepartij’ van ChristenUnie.

Bekijk vanuit onderwerpen die jij ‘baas’ vindt

De reden waarom ik dit ging maken, was dat ik bij het kiezen bij stellingen, lang niet altijd mijn mening duidelijk wist te vormen. Dus ik dacht even om, wat als ik het benader vanuit waar ik zeker wél een mening over heb?

De blogpost
{"ticker_effect":"slide-v","autoplay":"false","speed":3000,"font_style":"normal"}

 

Als je bijvoorbeeld voedsel belangrijk vindt of technologie of seksualiteit of ouderschap of studenten of gendergelijkheid of toegang tot medicijnen of  boeren

Of bijvoorbeeld mentale gezondheid:

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCKCE08elGkt%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBO7Hhl47lprdNhD33zZBQkE3n7MCTw0W06V32DJpmgvL6hTDgYdNd2PZBNHqvwxEnZCZCJwdSPSpscAvIDkIaiEvgP0pwZC3Nl30P42yJBBqLZAr2HEple7KsdZCLLM7MUot0GyGfbeFGYgIrkRwmTXoJQOLYGfs4JTK8F9pHpqJS3RRsywuFlL1QvA5JjpZBhlbbxUDSne57yJormh2k9mZBjYAZCjZAIiEbTObtgg2LZAdLArCwBYtdiR4ZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"The requested resource does not exist","type":"OAuthException","code":24,"error_subcode":2207045,"i (truncated…)

Het is niet helemaal onverwachts wat voor dingen ik best een beetje baas vindt. En daar heb ik – to be fair- iets meer op gezocht en in mijn eigen omgeving voorbij zien komen.

Duurzaamheid

Een heel sterke post die ik veel voorbij zag komen en zelf ook graag deelde was van de illustrator Emma Ringelding, waarin ze aanspoort om groen te stemmen. Eerlijk, hoe sterk is deze visualisatie?!

Duurzaamheid is in mijn ogen erg belangrijk en daarom vindt ik initiatieven als Duurzame Kieswijzer en Kies voor Klimaat

In de duurzame kieswijzer die je wat negen politieke partijen vinden van stellingen als:

 • Nederland moet in de aankomende regeerperiode gaan voldoen aan de VN groennorm van 48m2 groen per inwoner.
 • Er mogen geen producten meer worden gemaakt van virgin (nieuw) plastic.
 • Vleesproducten moeten in het lage BTW tarief (9%) blijven vallen.

Op 4 maart wordt Groen Debat georganiseerd waar politici standpunten over thema’s als klimaatverandering en biodiversiteitsherstel verdedigen.

 

Inclusiviteit en representatie

Wederom is er iemand die het veel fijner en beter bij elkaar gezet heeft. Eveline maakte o.a. deze posts en je kan komende dagen meer van deze posts in bepaalde thema’s vinden.

Beluister de podcast afleveringen van STEM, HONEY. Hierin gaan Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen in gesprek met lijsttrekkers over feminisme.

 

Stem op een vrouw

Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Hoe stem je slim als je meer vrouwen verkozen wil krijgen? Volgens @stemopeenvrouw doe je dat als volgt:

 1. Kies op welke partij je gaat stemmen.
 2. Bekijk de peilingen. Op hoeveel zetels staat je partij?
 3. Stem op een vrouw, lager op de lijst dan de peiling aangeeft.

Wanneer je op www.stemopeenvrouw.com kijkt, dan is de peiling meegenomen in de lijsten op de website. (Vind je diversiteit ook belangrijk, lees dan eerst even verder!)

‘Krijgt jouw kandidaat genoeg stemmen, dan wordt zij ondanks haar lagere plek tóch verkozen. Met deze tactiek werden bij Tweede Kamerverkiezingen in 2017 drie extra vrouwen verkozen!’, schrijven ze in de post. Let op: bij partijen met een klein aantal zetels, kan het ook zijn dat je de zetel van een vrouw hoger op de lijst berooft, dus daarop letten kan handig zijn.

In verschillende podcasts wordt ook besproken waarom stemmen op een vrouw belangrijk is. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet:

 

Stem voor Zwarte mensen of mensen van kleur in de politiek

Op de website kleurdekamer.nl staan kandidaten van kleur, voor Nederlandse bruggenbouwers tussen de verschillende culturen. Wat ik begrijp is dit geen volledige lijst van de kandidaten bij partijen, in de post hieronder staat een overzicht van vrouwen van kleur (met toevoegingen in de comments van de post).

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCJ8txwmFA6P%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBO7Hhl47lprdNhD33zZBQkE3n7MCTw0W06V32DJpmgvL6hTDgYdNd2PZBNHqvwxEnZCZCJwdSPSpscAvIDkIaiEvgP0pwZC3Nl30P42yJBBqLZAr2HEple7KsdZCLLM7MUot0GyGfbeFGYgIrkRwmTXoJQOLYGfs4JTK8F9pHpqJS3RRsywuFlL1QvA5JjpZBhlbbxUDSne57yJormh2k9mZBjYAZCjZAIiEbTObtgg2LZAdLArCwBYtdiR4ZD` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"The requested resource does not exist","type":"OAuthException","code":24,"error_subcode":2207045,"i (truncated…)

Gebruik zelf je eigen inzicht, en overweeg om strategisch te stemmen. Misschien is stemmen op een vrouw niet altijd de meest strategische keuze. Of denk aan de overweging: kies je een kleine partij die mogelijk het parlement in kan komen of kies je strategisch voor een partij die wellicht gaat regeren? Voor wat voor geluid kies jij?

Tunnelvisie?

Heel mooi dat ik je nu door de puntjes genomen heb om te kijken naar wat jij baas vindt. Maar door andere standpunten te te bekijken en ontdekken, kan je achter inzichten komen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Dus als je de stemwijzers overgeslagen heb, doe er eentje. Of leer van programma’s of podcasts over politiek. Heb het met anderen over en hoor wat zij stemmen of bekijk ook standpunten van partijen waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Ik geloof dat elkaar (proberen te) begrijpen belangrijk is en dat doe je door te luisteren.

Meer luisteren over politiek kan hier:


 

 

Dan rest ons nog om te gaan stemmen. Op 15 of 16 maart (die dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus) of op 17 maart. Info hierover staat op de website kiesraad.nl en de documenten die je per post zal ontvangen als je stemgerechtigd hebt. Mocht je een beperking hebben, heeft JongPit een blogpost met adviezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *