Home » Kwartaalreview Q2 ’22: Burn-out, buiten, bruiloften, bijbaan

Kwartaalreview Q2 ’22: Burn-out, buiten, bruiloften, bijbaan

Leestijd: 11 minuten

Met veel liefde en zorg maak ik aan het eind van een kwartaal een Kwartaalreview. In mijn reviews neem ik je mee in updates van mijn werk (dit is mijn werk). Je ziet wat ik heb meegemaakt, ik deel de boeken die ik las (of maakte!) en je ziet vooral veel foto’s.

April

Als reactie op mijn Instagram stories krijg ik wel eens de vraag waar ik een kledingstuk vandaan heb. Ik heb de meeste (bijna alle) kleding die ik draag tweedehands, via vrienden, (ketting-)kledingruilen of kringloopwinkels. Omdat ik het leuk vind om outfits te onthouden en mijn kleren in een overzichtje te zien, illustreer ik ze wel eens:

Laat in een reactie op de blogpost weten of je het leuk vindt als ik mijn illu’s en foto’s van mij in outfits deel in een blogpost, met tips waar ik mijn kleding van heb!

Een maand eerder kwam het nieuwe boek van Marthe Walters uit, wat ik al noemde in vorige kwartaalreview. In het boek zelf sta ik als ‘baas’, met wat advies. Met mijn burn-out klachten en gebrek aan energie voelde ik me deze maanden even totaal geen baas en heb dan ook niet super enthousiast het boek aangeraden of promotie gemaakt. Ik ging het zelf ook nog niet lezen, omdat ik in een heel andere fase zit (ik lees boeken vaak in periodes waarin het goed past). Maar het ligt braaf op me te wachten tot ik ready ben. En van wat ik wel al gelezen heb: dikke tip!

In de vorige kwartaalreview kon je mijn liefde voor de tuin al lezen en die liefde is groter en groter geworden met elk zaadje dat ik plantte, stekje dat ik maakte en bloembol die ik begroef.

Ik signeerde een exemplaar van Welpje en het verdwenen zonnetje, het prentenboek dat ik met Lonneke Sanders maakte. Ik pakte het mooi in en het ging op de post. Wist je dat je nu gesigneerde exemplaren in mijn webshop kan kopen? Gesigneerd door Lonneke, mij én Welpje!

In de moestuinbak (gemaakt van mijn oude bedframe) was steeds meer te beleven. Enne, die klompjes uit Thailand, die vind je vaak aan mijn voeten in de tuin!

Ik werkte echt heel veel minder uren deze periode, sommige grote projecten heb ik zelfs tijdelijk stopgezet. Maar een paar kleinere opdrachten had ik ruimte voor, zoals deze illustratie voor een kaart en reisblog.

En ook ging ik weer eens naar Groeituin 013 om verder te werken aan de muurschilderingen. Alles kostte merkte ik wel veel meer energie en in deze periode vergat ik ook veel en vaak. Dat bleek weer, ik moest terug om deze spullen te pakken die ik vergeten was. Top! Haha.

Woehoe, het drukwerk kwam binnen voor de tekenopdracht.

De Soft Smile, wenskaart, enveloppen (van papier van landbouwafval) en persoonlijke postzegels pakte ik mooi in en verzond ik naar de klanten. Die waren blij:

(Google review)
We zijn ontzettend blij met het werk van Carmen! Ze heeft voor mij en mijn vriend een prachtige illustratie gemaakt voor onze reis. Ik had een aantal verzoekjes en deze heeft Carmen mega goed verwerkt in de illustratie. We hebben veel lovende reacties gekregen op onze kaart (deze illustratie stond op onze kaart voor het afscheidsfeest). Vrienden en familie zagen direct dat wij het waren. Het contact met Carmen was heel prettig en ze was erg vlot in de communicatie. Carmen is heel goed bereikbaar en kwam zelf met veel ideeën die ervoor hebben gezorgd dat deze illustratie voor ons perfect geworden is. Alleen maar lof en een dikke aanrader!” – Pamela

En ik mocht weer live illustreren, dit keer was ik een cadeautje van de kinderen aan de ouders voor een jubileum-bruiloft.

Tadaa! Ik had radijsjes, hele mooie!

Mei

Oké oké, ik had ergens graag gewild dat deze kwartaalreview voller stond met nieuwe illustraties en samenwerkingen. Maar de realiteit was dat ik in mei soms letterlijk bijna niet van de bank kwam of op dagen niet eens de energie had om naar de winkel te gaan om boodschappen te doen. Naast de professionele therapie was natuur ook therapie. Omringd met groen werd mijn ademhalen rustiger en de pijn op de borst minder. Groen van ‘onze’ tuin, en ook het Gat van Waarle:

Onthoud dit beeld hierboven, dat ga je meer zien.

Samen spelletje, in de hangmat om beurten, in stilte lezen… mmm.. ‘En ik hoor het u denken…’ (in Fransje-van-Wraptastic stem) ‘wat een mooie boekenlegger.’ Da klopt. ‘En ik hoor het u denken… hoe kan ik die ook eentje hebben?’ Heul makkelijk, zolang de voorraad strekt in de shop!

Ik eindigde vorig kwartaal met het nieuws dat ik een nieuwe bijbaan had. Bijbaan, want geld verdienen in een andere rol dan ‘baas’ zou me goed doen. Verstand op nul, lachen naar gasten en lekker bewegen. Dus een of twee dagen in de week was het voor mij: rustig tuinieren, even rusten en dan werken in de horeca. Hier zie je de drieluik, met daarin mijn meegebrachte salade tijdens de pauze met goeie frietjes.

Ook lekker was het om de hele ochtend en middag mijn telefoon weg te hebben (behalve voor deze foto) om in de tipi te brainstormen. Als ik minder kan werken, wat doe ik dan? Wat als alles kan en ik enorm groot denk? En hoe ziet het eruit als ik het dan vervolgens strip naar zo behapbaar mogelijk?

Voor het tv-programma ‘Festival van de liefde’ dat vanaf 21 augustus op tv te zien is, mocht ik ook live illustreren, dus ik ging naar de opnames.

Hier kijk ik naar een berg schone was die gevouwen wil worden. Die keek me dagen aan voordat ik me ertoe gezet kreeg.

Yes, nog een opdracht waarmee ik aan de slag ging.

Daar ging ik weer, uitgerust met boyfriend, koelbox, hangmat, spelletjes en boek.

Deze illustratie was in opdracht voor een koppel dat hun kinderen en kleinkinderen ging verrassen met de illustratie. Ieder huishouden kreeg een eigen exemplaar ingelijst (print op zelfde soort papier als origineel). Bekijk Soft Smiles als je ook een illustratie wil laten maken van je familie.

Ik doe ook mijn eigen website, en zo zorgde ik dat de Over-pagina up-to-date was. Hier viel me op dat de podcastafleveringen waarin ik te horen was, beide in oktober waren. Dus bij welke podcast mag ik deze keer te gast zijn, om het jaarlijkse patroon vol te houden? 😉

Ik boekte weer vooruitgang bij de muurschilderingen.

Speciaal voor een bruiloft vertrok ik met vriendinnetje Vera van Tripadvera naar België! Klanten van vorige snelle-illu-actie (komt komende oktober weer) boekten me als live illustrator op hun prachtige bruiloft.

Ik kan er veel over zeggen, maar dit geeft een goede indruk:

We verbleven voor het weekend in een geweldige Airbnb, waarin meerdere mensen verblijven op verschillende kamers in het gigantische huis. Met kunststukken, grote ruimtes, kippies en kat die rondliepen, enorme tuin en kas was het makkelijk wegdromen over mijn eigen droomhuis.

Het leuke aan moestuinieren is natuurlijk oogst verwerken in je eten. Deze pasta met asperges, avocado en zelfgemaakte pesto had rucola, bosui, citroen en bieslook(-bloemen) uit eigen tuin.

Maar het moestuinieren dat wij doen, valt in het niet als je langsgaat in de tuin van Merel en Ruud van Moestuin Advies (bekijk trouwens hier in mijn portfolio wat ik o.a. voor ze maakte). Poh, wat was het heerlijk om daar weer te zijn en lekker te lunchen en chillen.

Hoewel ik veel minder werkte, zorgde ik wel steeds dat ik opgeladen, sociaal en professioneel op kwam dagen bij de events waarop ik mocht live illustreren. Deze events kosten best veel energie, maar man oh man die leveren me ook veel energie op! Dit keer ging ik illustreren ín de grachten van Amsterdam, op een boot. Hier wachtte ik tot de boot aankwam.

Het is echt zo ontzettend leuk om mensen blij te maken met de ‘snelle illu’s’ die ik maak.

Langzaamaan groeide het verlangen om weer wat meer aan mijn bedrijf te werken. Dus ik deed mee aan de ‘Snel en makkelijk zichtbaar training’ van Zarayda Groenhart. Een training van een week waarin je flink aan je zichtbaarheid ging werken. Mijn intentie was niet per se om elke opdracht te doen en mezelf te pushen om mijn zichtbaarheid enorm te maken, maar ik wilde de community, handvatten en opdrachten gebruiken om weer wat minder vast te voelen in mijn bedrijf. Dit hielp!

In therapie kwam ook mijn verlangen om vrij te creëren naar boven. Dus ik installeerde me in de serre en maakte gewoon wat ik voor me zag groeien en bloeien.

Het voelde alsof ik opbloeide, terwijl de gewassen in de tuin groeiden. Zie je links die zonnebloemen opkomen die ik in kwartaalreview Q1 ’22 noemde?

Juni

Zoals eerder genoemd bestonden dagen met bijbaan-werk uit tuinieren, rusten en een shift werken in de horeca in de avond. Maar dit keer dacht mijn paniekaanval er anders over. Verschillende zakelijke mailtjes, liefdevolle vragen van vrienden wanneer ze me weer konden zien (ik plande veel minder afspraakjes in toen)… overweldigden me. Gelukkig met begrip van de werkgever, bleef ik thuis. Terug maar weer de tuin in.

Best heftig om dit hoofd zo te delen misschien. Maar deel toch een plaatje. Want echt waar: ik ging echt niet lekker en volgens mij lees je daar best makkelijk overheen als je mooie tuin- en natuurplaatjes ziet.

Dat gezegd hebbende, weer een natuurplaatje want ik ging weer met Tom naar het Gat van Waalre. Hier kon ik echt van genieten.

Vorige keer was ik begonnen aan een Soft Smile, die maakte ik dit keer af. Hoe vinden jullie hem geworden?

In de trein naar een vriendinnetje toe, maakte ik schetsen van het uitzicht. In de tas kan je potjes zien, ik had zinnia’s voor haar gezaaid en verzorgd.

Ritme werkte goed voor me. Zo probeerde ik ook steeds met aandacht mijn eten te maken dat ik meenam naar werk. Hier een quinoasalade met sla, kruiden en eetbare bloemen uit de tuin.

Ennnn, ik mocht weer live portretjes tekenen! Dit keer bij een bruiloft in Eindhoven, dus ik kon op de fiets ernaar toe. Top!

Vorig jaar ging ik ook met Tom naar boshuisje de Malder, nu weer! De spellenkast van het boshuisje is goed gevuld, maar we hadden zelf het bordspel Azul meegenomen en hebben het zoveel gespeeld dat we geen spel uit de kast aangeraakt hebben haha.

Deze vakantie samen deed ons echt goed. Hoe lekker is dit:

De dagen in Limburg gaven inspiratie en zin om te illustreren. Toen Tom lekker lag uit te slapen, maakte ik een plekje in de tuin om te creëren.

Ik maakte weer een Soft Smile van Tom en mij. Deze illustraties maak ik tijdens vakanties van ons en helpen ons de momentjes te koesteren. Het is een dierbare traditie.

Vorig jaar hadden we bloemen bij de pluktuin geplukt en in de hottub gedaan. De Soft Smile had ik toen niet afgekregen, dus ik maakte deze ook en fotografeerde hem met omgeving zoals ik dat doe met deze illustraties van ons (bekijk ze hier in mijn portfolio).

En hier zie je me in de fijne serre lezen uit het boek ‘Peace is a practice’ van Morgan Harper Nichols dat je me ook zag lezen in de hangmat.

Nu mét een chocolade bol om te vieren dat we een nieuwe woning gevonden hebben (haha dat hadden we ook samen gevierd hoor, hier vier ik even na). Dat betekent dat ik de volgende kwartaalreview zal schrijven vanuit ons nieuwe huis, woehoe!

Blogposts die dit kwartaal verschenen

Les van de week

Zelf schrijf ik elke week een les van de week op in mijn planner. Iets wat indruk op me maakte, waar ik van leerde of wat ik graag nog even vast houd. Ik deel één van de twaalf hier graag met je:

Dit boek vind ik echt een aanrader. Het maakte me tijdens het lezen rustig en het voelde als een geruststellende hand op mijn schouders die je wil laten weten ‘Het komt wel goed, rustig maar.’ Ik heb het nog niet uit, want ik lees momenteel niet vaak. Ik heb er wel al veel lessen en welkome reminders uit gehaald.

Ook van die toffe illustraties zoals hierboven laten maken? Check dan hoe ik je kan helpen. Meer van mij zien? Volg me dan op FacebookInstagram of Linkedin.

Tot volgend kwartaal!

Liefs, Carmen

*Er zijn verschillende dingen die ik meemaak die ik liever privé houd en deze staan dan ook niet in het overzicht. Dit is voornamelijk een overzicht van mijn werk en dat wat ik relevant vind.

In deze blogpost zitten Bol-affiliatie linkjes. Wanneer je iets aanschaft via die link bij Bol (al is het een heel ander product), ontvang ik een beetje van die prijs zonder dat het je meer kost. Ook als je het boshuisje boekt met mijn kortingscode, hou ik daar wat aan over. Thanks daarvoor dus! <3

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *